عمر ساختمان بحثی تخصصی است که عوامل مختلفی در آن نقش دارند ولی اگر بخواهیم با بیان ساده به تعدادی از این عوامل تاثیرگذار در کاهش عمر(سن) مفید ساختمان اشاره کنیم.
رطوب؛ یکی از اصلیترین عوامل موثر در کاهش عمر مفید ساختمان
سایت ریمونت کاران گرجستان: یکی از عوامل موثر در کاهش عمر ساختمان، عامل رطوبت و نم گرفتن ساختمان میباشد که از طرق مختلفی به استحکام ساختمان لطمه وارد کرده و عمر ساختمان را کاهش میدهد.
عامل رطوبت و نم گرفتگی، از طریق خسارت به کف و پی ساختمان موجب از بین رفتن استحکام و دوام ساخمان میشود. همچنین رطوب و نم گرفتگی ناشی از بارندگی؛ به سقف و بدنه ساختمان آسیب وارد کرده و موجب تخریب استحکام مصالح استفاده شده در ساختمان خواهد شد. آب های زیرزمینی در دراز مدت موجب آسیب رسانی به استحکام و اسکلت ساختمان شده و عمر مفید آن را کاهش میدهند.
با این اوصاف قطعا عامل رطوبت و نم گرفتگی در مناطقی که دارای میزان بارش بیشتری می باشند؛ اثرات مخرب تری به عمر مفید ساختمان وارد ساخته و به عنوان عامل اصلی در از بین رفتن سالهای قابل استفاده بودن ساختمان میباشد.
بد نیست بدانید که رطوب و بارندگی در ساختمانهای که از آجر ساخته شده اند؛ قابلیت تاثیرگذاری بیشتری دارد و از همین رو است که، کارشناسان ساختمان توصیه می کنند که برای کاهش اثر مخرب رطوبت در ساختمانهای آجری، از مصالحی همچون گچ یا رنگ در سطوح آجری ساختمان استفاده شود. بدیهی است که مصالحی همچون آجر و سنگ، در دراز مدت به وسیله رطوبت فرسایش یافته و استحکام خود را از دست میدهند.
نکته حائز اهمیت در بحث عمر مفید ساختمان در کلان شهرها؛ موضوع باران اسیدی میباشد که به علت آلودگی هوا و حضور مواد آلاینده در جو پیرامون کلان شهرها، موجب اسیدی شدن باران شده و تاثیر دوچندانی در مقاومت و عمر مفید ساختمان در مواجهه با باران و رطوب ایجاد مینماید. تاثیر باران اسیدی به حدی زیاد میباشد که دیده شده مقاومت ترین مصالحهای ساختمانی را نیز به فرسایش کشیده و به مرور از بین میبرد.
قطعا؛ از بین بردن رطوبت از سطح ساختمان نیازمند استفاده از انرژی زیادی است که از نظر اقتصادی برای مالکان ساختمان به هیچ وجه به صرفه نیست.
اختلافات دمای شب و روز؛ عاملی پنهان و مخرب برای عمر مفید ساختمان
یکی از عاملهای پنهان و مخرب جهت کاهش عمر مفید ساختمان؛ عامل تفاوت اختلاف دمای شب و روز و ساعات مختلف شبانه روز میباشد که زمینه ساز تخریب ساختمان میشود. در روز با افزایش دما، مصالح ساختمانی منبسط شده و در مقابل، در شب مصالح ساختمانی به دلیل کاهش دما منقبض میشوند، همین موضوع کافیست که عمر استحکام مصالح از بین رفته و این موضوع خود را به صورت ترک خوردگی و شکاف در لایههای سطحی مصالح نشان دهد. این انقباظ و انبساط مصالح، حتی در لایههای داخلی ساختمان نیز تاثیراتی میگذارد که گامی مخرب برای عمر مفید ساختمان است.
برای همین است که مهندسان و کارشناسان حوزه ساختمان، باییستی به ضریب انبساط مصالح توجه داشته و تلاش نمایند که از مصالحی با ضریب انبساط تقریبا همسان در ساخت ساختمان استفاده نمایند. بد نیست بدانید که ضریب انبساط مصالحی همچون؛ شیشه، آجر، سیمان، بتن، آهن و ماسه دارای تفاوت فاحشی نسبت به یکدیگر است که در مواجهه با اختلافات ساعات شبانه روزی به راحتی مورد فرسایش و تخریب واقع میشود